Fleurfontein Veendam Fleurfontein Veendam Fleurfontein Veendam Fleurfontein Veendam

Fleurfontein Veendam


 

De Fleurfontein op het Aquaplein in Veendam krijgt een superdun beschermlaagje. Een nanocoating moet het kunstwerk langer schoonhouden en vooral langer mooi.

Proef

De Fleurfontein is het eerste gemeentelijk object in Veendam dat met een nanocoating wordt behandeld. Het is een proef. De gemeente wil nagaan of het aanbrengen van een dergelijke superdunne beschermlaag de onderhoudskosten drukt. Eén schoonmaakbeurt kost al gauw tussen de 1000 en 1500 euro. Maar dat niet alleen. Na een schoonmaakbeurt duurt het vaak maar een paar weken of algen- en groenaanslag ontsieren de fontein opnieuw.

,,We gaan ervan uit dat we nu misschien nog maar één keer in het jaar met een stoomcleaner aan de slag moeten. De beschermlaag houdt alles langer schoon en mooi’’, zegt Henk Woldhuis van de gemeente Veendam. ,,Dat is ons door het bedrijf SvdB Nano Coatings verzekerd. De beschermlaag moet vijf jaar meegaan.’’

Niet meer schoon te krijgen

De opvallende fontein met een groen, blauw, rood en geel blad was niet meer schoon te krijgen. ,,Ook niet met een hogedrukreiniger. Hij zag er niet uit. Geen fraai visitekaartje’’, vindt Woldhuis. De gemeente kwam in contact met het bedrijf uit Pekela dat de coating betrekt van Bionic Technology uit Winschoten. ,,Alles wordt super- en superglad. Vuil, kalk en algen krijgen veel minder kans om aan te hechten’’, zegt directeur Dick Dijk van SvdB. Hij spreekt van een ondoordringbaar laagje van 8 nanometer (een nano is een miljoenste van een millimeter) dat wordt aangebracht. Gisteren waren medewerkers van de gemeente en SvdB in gesprek of wellicht ook de andere fonteinen een behandeling kunnen krijgen.

Dijk: ,,We krijgen steeds meer van dit soort opdrachten van overheden en semi-overheden. Zo hebben we onlangs complete brandweerwagens in de coating gezet. Branden worden vaak geblust met schuim, dat is pure chemie. Lak en aluminium kunnen daar niet tegen. Vandaar dat brandweerauto’s zo snel als mogelijk na een klus worden gereinigd. De nanocoating zorgt voor een veel betere bescherming en verlengt de levensduur met vijf, zes jaar.’’ Bij het bedrijf in Oude Pekela werken zes mensen. Er is ook een vestiging in Bleiswijk, met acht werknemers. Ook ondernemingen als Heineken en Nedmag weten het bedrijf te vinden.

De Fleurfontein moet over een maand klaar zijn. Het kunstwerk heeft dan niet alleen een nieuwe coating. Een nieuwe pomp zorgt dat er minder vuil water over de bladen stroomt. De verlichting wordt vervangen door energiezuinige led-lampen.

Bron: http://www.dvhn.nl/groningen/Superdun-%E2%80%98harnas%E2%80%99-voor-Fleurfontein-Veendam-21266377.html