Kaasindustrie Kaasindustrie Kaasindustrie Kaasindustrie

Kaasindustrie


Het productieproces van kaas verloopt in een aantal stappen, één van de laatste stappen, voorafgaand aan de opslag en verkoop van het product is het aanbrengen van een kunststof laagje om de kaas, dit dient als bescherming tegen o.a. schimmels en bacteriën.
Deze plastic laag wordt aangebracht met een half automatische spuitmachine.
De spuitnevel van het plastic zorgt voor erge vervuiling van het apparaat, tevens is de machine na uitharding van het plastic zeer moeilijk te reinigen.
Wij hebben i.o.v een kaasproducent een dergelijke spuitmachine met nano-coating behandeld.
Na behandeling is er veel minder aanhechting van plastic en is het apparaat eenvoudig met een warm waterstraal te reinigen. Dit scheelt aanzienlijk in de schoonmaaktijd en daardoor ook in de kosten, tevens is er nu geen voedingsbodem meer voor bacteriën. Diverse tests hebben uitgewezen dat na 24 uur 90% van de bacteriën zijn verdwenen. De machine blijft nu zowel aan de binnenkant als buitenkant veel schoner en is veel hygiënischer in gebruik.
Voor de door ons toegepaste nano-coating is een food approval afgegeven en mag dus in de food industrie worden gebruikt.

Verdere tests met het coaten van de planken waarop de kazen worden opgeslagen zijn nog in volle gang. Ook hier is het doel minder aanhechting van vuil, eenvoudig te reinigen en het weren van schimmels en bacteriën.